Vesti


Završna konferencija projekta "Memory Lanes"

1. jul 2024.

U periodu od 7. do 9. juna 2024. godine Beograd je bio domaćin učenicima iz Nemačke i Poljske koji, zajedno sa učenicima iz Srbije, učestvuju u projektu "Putevima sećanja", odnosno "Memory Lanes".

Projekat „Memory Lanes“ sprovodi organizacija Centropa, u saradnji sa Jevrejskim muzejom Galicije iz Poljske i Centrom za obrazovne politike iz Srbije, a učenici koji učestvuju u ovom projektu su na osnovu digitalne arhive Centrope kreirali svoje umetničke projekte i koristili kreativne metode da bi pomogli drugima da razumeju mesta koja su nekada bili prepoznatljiva kao mesta jevrejskog života.

Tokom trodnevne konferencije učenici iz Nemačke, Poljske i Srbije, kao i njihovi nastavnici, su imali priliku da istraže kulturne i istorijske znamenitosti Beograda, te su posetili Botaničku baštu Jevremovac, Memorijalni centar Staro sajmište i Kalemegdan, dok su poslednjeg dana predstavljali svoje projekte a projektni partneri su predstavili novonastalu aplikaciju.

U Jevrejskom kulturnom centru, u kom je ogranizovan formalni deo konferencije, svaka grupa učenika predstavila je svoje umetničke projekte kojima su podstakli sećanje na jevrejske porodice koje su nekada živele u Nemačkoj, Poljskoj i Srbiji. Tokom konferencije, po prvi put je predstavljena i aplikacija proširene realnosti (AR app), koja je nastala u sklopu projekta a čiji sadržaj su kreirali učenici tokom rada na svojim projektima.

Aplikaciju je razvila organizacija berlinHistory i pomoću nje korisnici mogu saznati više o šest jevrejskih porodica iz gradova iz kojih dolaze učenici koji su radili na projektu – Berlina, Majnhama, Beograda i Kjelcea.

Projekat je rezultat saradnje između Centrope (Berlin), Jevrejskog muzeja Galicija (Krakov), Centra za obrazovne politike (Beograd), berlinHistory, lokalnih edukatora i umetnika, kao i škola koje su učestvovale u projektu. U projektu su iz Srbije učestvovali učenici Tehničke škole iz Knjaževca, Prve beogradske gimnazije, Treće beogradske gimnazije kao i Desete beogradske gimnazije “Mihajlo Pupin”.

Projekat je finansiran od strane Fondacije Sećanje, Odgovornost i Budućnost (EVZ Fondacija) i Federalnog ministarstva finansija (BMF) kao deo Agende obrazovanja o nepravdi.

      

Photo credit: Róbert László Bácsi