Vesti


Završna konferencija projekta „Sprečavanje osipanja učenika iz obrazovnog sistema Republike Srbije“

30. novembar 2016.

Završna konferencija projekta „Sprečavanje osipanja učenika iz obrazovnog sistema Republike Srbije“ održana je 28. i 29. novembra 2016. godine u Beogradu.

Cilj projekta, koji je realizovao Centar za obrazovne politike u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF-om, uz finansijku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i kompanije UNIQLO, je bio da se doprinese smanjenju osipanja i ranog napuštanja škole dece i mladih kroz efikasnu prevenciju i intervenciju na nivou škole, kao i razvoju nacionalnih smernica za sistemsko rešavanje ovog problema. Materijale sa konferencije, fotografije, celokupni snimak konferencije kao i medijske izveštaje možete videti ovde: http://www.cep.edu.rs/stopdropout

Prikupljeni podaci tokom sprovođenja projekta pokazali su da su postignuti odlični rezultati u svih 10 škola koje su učestvovale u pilotiranju okvira za sprečavanje osipanja i da je stopa osipanja smanjena za 66,1%. Od svih mera koje su škole sprovodile, kao najefektivnije su se pokazale individualizovane mere podrške za učenike u riziku od osipanja. Ovakvi rezultati govore da škola može preventivno da utiče i na dejstvo onih faktora za koje se obično misli da ne može - veoma izraženo siromaštvo, ozbiljni problemi u porodici i ozbiljni problemi u ponašanju.

Kroz projekat su unapređeni kapaciteti 10 redovnih osnovnih i srednjih škola za uspešnu primenu sistema rane identifikacije učenika pod rizikom od osipanja, kao i planiranje i realizaciju mera intervencije. Uvedene su i nove mere i aktivnosti koje uključuju vršnjačku podršku, povećano učešće roditelja u školskom životu, unapređenje načina sprovođenja dopunske nastave, kao i jačanje saradnje između škola i lokalne zajednice.

U projektu su učestvovale Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj” iz Surdulice, Osnovna škola „Branko Radičević” iz Vladičinog Hana, Osnovna škola „Bratstvo jedinstvo“ iz Vrbasa, Osnovna škola „Ljupče Španac“ Bela Palanka, Politehnička škola iz Kragujevca, Tehnička škola „23. maj“ iz Pančeva, Poljoprivredno-hemijska škola „Đorđe Radić“ iz Kraljeva, Trgovinsko-ugostiteljska škola „Toza Dragović“ iz Kragujevca, Srednja stručna škola „4. jul“ iz Vrbasa i Tehnička škola iz Vladičinog Hana.

Ovaj projekat je uključen kao primer dobre prakse u European Toolkit for Schools Evropske komisije.

Ciljevi završne konferencije projekta „Sprečavanje osipanja učenika iz obrazovnog sistema Republike Srbije“ su bili predstavljanje međunarodnih iskustava u oblasti sprečavanja osipanja kroz mere prevencije i reagovanja, predstavljanje okvira za sprečavanje osipanja kroz mere prevencije i intervencije na nivou škole, predstavljanje rezultata projekta, uspostavljanje daljeg dijaloga različitih sektora po pitanju sprečavanja osipanja i predstavljanje materijala nastalih tokom projekta koji mogu biti značajna podrška svim školama za sprečavanje osipanja. Uz učešće međunarodno priznatih stručnjaka u ovoj oblasti, konferencija je okupila više od 170 učesnika koji su imali priliku za dalje učenje, razmenu i unapređenje praksi sprečavanja osipanja.